About the Exam
TOEFL Test'in amaci
Bir yabanci dil olarak Ingilizceyi test etmenin amaci, ana dilleri Ingilizce olmayan insanlarin Ingilizce yeterlilik duzeyini degerlendirmektir. Amerika Bilesik Devletleri ve Kanada'daki 2400 fazla universite ve yuksek okula girmede sinavdaki basari derecesi dikkate alinmaktadir. TOEFL Ingilizce'nin resmi dil oldugu baska ulkelerin universitelerince de gecerlidir. Ayrica, devlet kurumlari, burs programlari ve lisan, sertifaka veren acentalar Ingilizce Yeterlilik duzeyini degerlendirmek icin TOEFL'a basvurmaktadir.
Bilgisayarda TOEFL
1998 yilinda, TOEFL, dunyanin bir cok ulkesinda bilgisayar temelli bir test haline geldi. Bu testte, kagit-kaleme dayali bildik geleneksel sorularin yaninda, ancak bilgisayarin varligiyla mumkun olabilecek yeni soru tipleri de vardi. Bilgisayar temelli TOEFL testine girmenin bir cok avantaji vardi.
* Vaktin daha kolay programlanmasi
* Kagit-kalem temelli teste gore daha az test sorusu
* Yetenek duzeyinize gore duzenlenmis sorular
* Sonuclari aninda ekranda gorme
* Yaklasik 14 gun sonra e-posta araciligiyla bildirilen resmi sonuclar
Testin Dort Bolumu
Bilgisayar temelli TOEFL testi dort bolumden olusmaktadir. Testin ilk iki bolumu (Dinleme ve Yapi) bilgisayar uyarlidir, bu, performans duzeyinizi hedefleyen sorularla karsilasacaginiz anlamina gelir. Bu ilk iki bolumde karsiniz cilacak olan soru, ortalama zorlukta olacaktir. Bir sonra karsiniza gelecek olan soru ise, hem sizin performansiniza hem de testin genel yapisina en uygun olani olacaktir. Dinleme ve Yapi bolumunde, cevabinizi istediginiz kez degistirme, nihai tercihinizi yaptiktan sonra cevabinizi onaylama ve bundan sonra yeni bir soruya gecmeniz mumkun olmakla beraber, bir kez yeni soruya gectikten sonra eski soruya geri donemezsiniz. Yeni sorunun zorluk derecesi, ekranda onunuzde duran daha once verdiginiz cevaba bakilarak belirlenir. Sinavi tamamlamis olmak icin her bolumde en az bir soru cevaplandirmaniz ve bir makale yazmaniz gerekmektedir ki resmi sonuclari alabilesiniz.
Dinleme - Kuzey Amerika'da konusuldugu haliyele Ingilizce'ye anlama kapasitenizi olcer. Sohbet ve konusmalari dinlemek icin size kulaklik verilir. Dinleme sirasinda, konuyla ilgili resim ve diger bilgiler ekrana gelir. Cevap secenekleri ekrana gelmeden once, soruyu hem gorur hem de isitirsiniz. Siklarin uzerinde istediginiz kadar dusunebilirsiniz, bununla birlikle, sorulari mumkun oldugunca cabuk cevaplamak sizin lehinizedir. Son halini teyit etmeden once cevabinizi istediginiz kadar degistirebilirsiniz. Ama bir kez onayladiktan sonra, artik soruya geri donemezsiniz. Dinleme bolumune girmeden once, sesi kendi isteginize gore ayarlama, degistirme sansina sahipsiniz.
Yapi - Standart yazili Ingilizce icin uygun olan dili tanima kapasitenizi olcer. Bu bolumde iki tur soru vardir: Birincisi tamamlanmamis cumlelerden olusur. Bu cumlelerin altinda dort kelime veya ifade bulunur. Cumleyi en iyi sekilde tamamlayan kelime veya ifadeyi secersiniz. Ikinci tip soruda, dort tane alti cizili kelime veya ifade vardir. Cumlenin dogru olabilmesi icin degistirilmesi gereken bu alti cizili kelime veya ifadelerden birini tercih edersiniz.
Okuma - bu bolum, Kuzey Amerika'daki universite ve yuksek okullardaki ogrencilerin karsilasabilecegi metinlere bicim ve konu olarak benzeyen kisa pasajlari okuma ve anlama yeteneginizi olcer. Bu bolumde okuma parcalari ve okuma parcalari hakkinda sorular bulunur.
Yazma - Size verilen bir konuyla ilgili olarak Ingilizce yazma yeteneginizi olcer. Bu bolumde Ingilizce yazma yeteneginizi gosterme sansina sahip olursunuz. Buna, size verilen konuyla ilgili olarak, standart bir Ingilizce kullanarak fikir uretme ve fikirleri bir araya koyma, bu fikirleri desteklemek icin orneklerden faydalanma dahildir. Test gunu size bir konu ve bu konuyla ilgili bir makale yazmak icin 30 dakika verilir. Konu verilmeden once, normal sinav kagidi uzerine elle mi yazmak, yoksa klavyeyle bilgisayar mi yazmak istediginiz hususunda kararinizi vermeniz gerekmektedir. Size not almaniz icin karalama kagitlari da verilir. Ama puanlama elle mi yoksa klavye ile mi yazdiginiza degil ne yazdiginiza bakilarak yapilacaktir.
|
|